Alapkőletételi ünnepség

Alapkő letételi ünnepséget tartottunk!

 

Ünnepélyes keretek között tettük le a Balatonszemesi Nyitnikék Óvoda új bölcsődei csoport épületének alapkövét 2018. március 16-án.

 

Az eseményt Witzmann Mihály országgyűlési képviselő és Dr. Kiss Pál a Siófoki Járási Hivatal vezetője tisztelték meg, melyen beszédet mondtak. Pörneki Anikó énekművész, Benedekné Gyarmati Klára klarinétművész és Istvánné Nyári Krisztina zongoraművész előadása emelte az ünnepség fényét. Az időkapszula elhelyezése után az óvodában állófogadás várta meghívott vendégeinket.

 

Egy új hét fős minibölcsődei csoporttal bővül a balatonszemesi Nyitnikék Óvoda.

Hosszú évek óta nem működött bölcsőde Balatonszemesen, ez azonban hamarosan változni fog. A település jelentős támogatást nyert minibölcsődei csoport kialakítására a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP). – Nagy öröm ez Balatonszemes életében. – Összesen 47,7 millió forintot nyertünk a munkákra, az építés teljes költsége közel 40 millió forint, s az önkormányzat 3,3 millió forint önrészt saját forrásból finanszíroz. A fejlesztésnél fontos szempont volt a foglalkoztatás és a helyiek életminőségének javítása. Nem titkolt cél az is, hogy a kisgyermekes anyák, visszatérhessenek a munka világába. A fejlesztés eredményeként hét új bölcsődei férőhelyet alakítunk ki, a projekt által két új munkahely is létesül, hiszen egy szakképzett kisgyermeknevelőt és egy dajkát is felveszünk. Gyakorlatilag egy új intézményegység alakul ki 93,4 négyzetméteren, s a minibölcsődei neveléshez szükséges eszközöket és bútorokat is be tudjuk szerezni a támogatási összegnek köszönhetően.

Nem mindennapi fejlesztésnek nevezte a bölcsőde kialakítását Witzmann Mihály országgyűlési képviselő az ünnepségen. – „A szemesiek jól döntöttek a bölcsőde építéssel kapcsolatban, mert így a jövő felé tekintenek. Tulajdonképpen a jövő generációinak próbálnak megfelelő környezetet teremteni a fejlődéshez. Balatonszemes az elmúlt négy esztendőre is büszke lehet, ugyanis több, mint 400 millió forintnyi fejlesztés valósult meg a kétezer lelkes községben. Nyilván kellett hozzá pályázati segítség, kormányzati támogatás, de azt gondolom, ha egy közösség fejlődni tud, vannak céljai, akkor az a helyiek érdeme. Az elmúlt években óvodák és bölcsődék fejlesztésében óriási eredmények születtek a térségben „.

 Szeptembertől már várjuk a kicsiket a hamarosan megépülő minibölcsődébe, ugyanis a munkálatokat augusztusra be kell fejezni. Nagyon régen, több évtizeden keresztül remekül működött Balatonszemesen bölcsőde, aztán megszűnt és az épület eladásra került. A környéken élő szülőknek azonban hiányzik a lehetőség a kisgyermekek elhelyezésére. – Azok a szülők jelezték, akiknél lejárt a GYED és már visszamentek volna dolgozni. Ők már csak GYES-t kapnak és a gyermekük is betöltötte a két éves kort. Ezentúl ez már nem fog problémát jelenteni. Egy csoporttal indul a balatonszemesi bölcsőde, de úgy készülünk, hogy a későbbiekben bővíteni lehessen az intézményegységet.

                                                                                                                                                   Takács József

                                                                                                                                                    polgármester

Hírlevél


Free cracks. Balatonszemes 2018 - Created by: Synaptx Internet Service