TESTVÉRVÁROSI LÁTOGATÁS

CSÍKSZENTDOMOKOSON JÁRTUNK


Október 05-10. között Balatonszemesről 47 fővel, testvérvárosi látogatást tettünk Csíkszentdomokosra és az ottani látnivalóikkal, gasztronómiával ismerkedtünk meg. Az elhelyezés családoknál történt, elmondhatjuk, hogy szívélyes vendéglátásról tettek tanubizonyságot.

Az érkezés estéjén Karda Róbert polgármester úr köszöntötte a csoportot, a következő napokban az ottani képviselőtestületnek köszönhetően sok színes programban volt részünk.

 

Kiránduló csapatunkat iskolánk zenetanárai és magyar tanára erősítették. Benedekné Gyarmati Klára - klarinét, Istvánné Nyári Krisztina - zongora, Horányi Ákos - kürt, Márkus Kata - fuvola, Hartenstein Dániel - tuba, illetve Hosszú Csilla magyar szakos tanárnő. Meghívottként jött velünk Pörneki Anikó  énekművész is. Zenetanáraink közül négyen (Bné Gy. Klára, Iné Ny. Krisztina, M. Kata és H. Ákos) ez év júniusában látogatást tettek Csíkszentdomokoson, amikor már adtak egy komolyzenei koncertet. Akkora sikerük volt, hogy a közönség az előadás végén állva tapsolt. Ebből adódóan a Csíkszentdomokosiak kérésére és meghívására ez most megismétlődött kiegészülve Pörneki Anikó énekelőadásával, Hartenstein Dániel tubajátékával és Hosszú Csilla verses előadásával. Színvonalas, teltházas hangversenyt adtak most is vendéglátóink nagy örömére. A komolyzenei koncert  kuriózum számukra, mert náluk inkább népzenei, néptáncos rendezvények, összejövetelek a megszokottak.

 

 Egyik legfontosabb eseményünk Nyergestetőn, Balatonszemes község által állított kopjafa megkoszorúzása volt. Pörneki Anikó énekművész elénekelte a székely himnuszt iskolánk zenetanárainak kíséretében. A megemlékezés mindenki számára megindító volt.

A Nyerges-tetői ütközetben egy maroknyi, szülőföldjéhez ragaszkodó székely atyafi életét áldozta, szembeszegült a hatalmas cári sereggel. A csata helyszínén, a hősök temetőjét kopjafák hada árnyékolja be.

Látogatást tettünk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői otthonában, egy finom ebéd kíséretében, bepillantást nyertünk az ott lakó kisgyermekek életébe. Tőlük tanult egyik mottónk: „Légy hálás ha adsz, vagy ha kapsz!”

Ez a pár nap jó hangulatban telt, élményekkel telve érkeztünk haza, sofőreinknek köszönhetően épségben.

Reméljük a következő évben ugyanilyen fogadtatásban tudjuk részesíteni a hozzánk visszalátogató testvérváros küldöttségét.

 

Hírlevél


Free cracks. Balatonszemes 2018 - Created by: Synaptx Internet Service