Megérkezett a mozdony

 

A Rózsapark szomszédságában került elhelyezésre az eddig Balatonbogláron a Vasutas üdülőnél hosszú időn át kiállított MÁV tulajdonú 275-040-es pályaszámú legendás gőzmozdony, amely annak idején a Nyalóka becenevet kapta. A mozdony 28,55 tonna, hossza 8,67 m, szélessége 3 m, magassága pedig 3,885 m.  Különleges közúti szállítóeszközön szállították a helyszínre, s március 15-én már a helyiek és az utazó közönség is láthatta.

A község ezzel is a helyi vasúthoz kötődő közlekedéstörténeti értékeit, emlékeit szeretné továbbőrizni.

A legendás mozdonyból 1928-1940 közötti időszakban a budapesti MÁVAG gyár 148 darabot gyártott.

Főleg személy- és tehervonatok továbbítására használta a MÁV a mellékvonalakon. Vonattovábbítás közben ezek a mozdonyok elérhették a 70 km/óránkénti sebességet is. Hivatalosan a gőzvontatás 1984-ben szűnt meg Magyarországon. Ilyen 275-ös típusú szobormozdony Nyíregyháza-Sóstón, Tiszafüreden a vasútállomáson és Budapesten a Vasúttörténeti Parkban is látható.

Sóstón a tavalyi évben vasutasok újították fel a Nyalókát, mintegy 25 munkaóra alatt, ehhez a Vasutasok Szakszervezete Vasutas Kulturális Alapítványa nyújtott támogatást.

Balatonszemesen több muzeális jellegű jármű található, például a postakocsi, amely a Bajcsy-Zsilinszky utcai Postamúzeumban van kiállítva és a Fő utcában látható tűzoltó kocsifecskendő is.

A védett és műszaki emlékként őrzött mozdony Balatonszemesre történő hozatalának megkísérlése 2011. nyarán kezdődött.  A helyszín már akkor is adott volt, a helyi vasútállomás melletti megüresedett teherkirakodó részen, a Rózsaparkban lévő játszótér mellett.

A mozdony birtokba vételének és átszállításának ügyében sok év munkája fekszik.

A mozdony sérülésmentes emeléséhez, mozgatásához, szállításához a Magyar Honvédség, illetve a Honvédelmi Minisztérium segítségét kértük, mivel ők rendelkeztek a megfelelő gépparkkal. Mind a Minisztérium, mind a MÁV képviselete végig támogatásukban részesítették a települést, a MÁV História Bizottság is Balatonszemes gondozására bízta a gőzöst.

2013-ban Műtárgy Birtokbaadási Szerződés megkötésére is sor került, melyben a Magyar Államvasutak Zrt. 15 évre birtokba adta Balatonszemes Községnek a mozdonyt.

A megfelelő engedélyek beszerzésére, a technikai feladatokkal kapcsolatos egyeztetésekre folyamatosan került sor, ami nem volt egyszerű feladat.

 

Ezzel a kis visszatekintéssel bizakodunk, hogy a mozdony a végleges méltó helyére került az érdeklődő vasútbarátok, a helyi és az ide érkező nyaraló gyermekek és felnőttek nem kis örömére.

 

 

Hírlevél


Free cracks. Balatonszemes 2017 - Created by: Synaptx Internet Service