Programok

Nyári rendezvényeink, rendezvénynaptár


Latinovits Zoltán Művelődési Ház és Könyvtár


Postamúzeum


 A XVIII. század utolsó negyedében épült balatonszemesi postaállomás egyetlen megmaradt barokk stílusú istállójában 1962 óta láthatók a Postamúzeum kiállításai. A postai szállítástörténet kiállítóhelyén fogatolt postajárművek, egy 1920 körül használatban volt mozgópostakocsi, valamint néhány postaautó látható. A Hunyady-család balatonszemesi birtokán a 18. század utolsó negyedében istálló céljaira emelt barokk műemléképület 1962 óta ad otthont a Postamúzeum kiállításainak.

A Hírközlési Múzeumi Alapítvány 2003- és 2004-ben felújíttatta a kincstári tulajdonban lévő patinás ingatlant, s megépíttette a kiállított fogatolt- és gépjárművek, valamint a mozgópostakocsi védelmére szolgáló lábaspajtát. A szépen kialakított udvr méltó környezetet nyújt Trischler Ferenc szobrászművész alkotásának, a hírközlési emlékműnek, amellyel a közeli és távolabbi múltban, a hírvivői szolgálatuk teljesítése közben elhunyt postásoknak, távközlési és műsorszórási dolgozóknak állít közös kegyeleti emléket egyetlenként Európában.

A   hajdani istállóépületben berendezett új állandó, a Kocsiszekértől a postaautóig című kiállítás a Postamúzeum járműgyűjteményének válogatott darabjait tárja a közönség elé. Az épület történetéhez is kapcsolódva a kiállítás a postai szállítás történetét mutatja be a 15. századi kocsiszekértől a közelmúlt motoros meghajtású postaautójáig.

A több évszázados istállóépületben és a Dunántúl jellegzetes népi gazdasági épületét mintázó lábaspajtában elhelyezett eredeti és modellezett járművek, a korhű postai egyenruhákba öltöztetett bábuk, s a keretekben lévő dokumentumok, fényképek, térképek egy postatörténeti utazásra invitálják a kedves látogatót.

 

 

 

Nyitva tartás:

Április15-től október 15-ig 10-18 óráig, szünnap: hétfő.


További információk:

8636 - Balatonszemes
Bajcsy-Zsilinszky utca 46.
www.szemesimuvhaz.hu

 

 

Latinovits Zoltán Emlékmúzeum


 Az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum anyagából rendezett tárlaton a színészkirály, Latinovits Zoltán életének kiemelkedő állomásairól láthatunk pillanatokat fotók, írások és egyéb dokumentumok segítségével.

 


Nyitva tartás:

Április 1- október 31-ig 10-18 óráig, szünnap: hétfő. Az év többi részében előzetes bejelentés alapján fogadják a látogatókat.


További információk:

8636 - Balatonszemes
Bajcsy-Zsilinszky utca 52.
www.szemesimuvhaz.hu


 

Hírlevél


Free cracks. Balatonszemes 2019 - Created by: Synaptx Internet Service